KINAUGNENS RESA

Ett keramiskt äventyr
3/10 – 27/10 2022

Kinaugnen tänds igen hemma hos Börje Eriksson.
Foto Sören Turesson, NLT

Götene Konstförenings Kulturcafé i Biblioteket Centrumhuset Götene

Kulturcafé program 3/10

18.00 – Film och bildvisning om Carl Harry Stålhanes kinaugn som flyttade från Villa vid Vänerns strand och hamnade i Väla.

Café med hembakat, Åsa Ullberg, ny kultursamordnare presenterar sig. Vernissage och samtal med de fem keramikerna.

Café – musikunderhållning med Ulla Stern och Maria Lugn

Götene konstförenings Kulturcafé den 3 oktober, kommer att handla om en speciell vedeldad keramikugn och entusiasterna som arbetar med den. Det blir en film och ett bildspel med början kl.18.00 som berättar historien om när och hur ugnen flyttats, var den hamnade och hur den numera används. 

När ”Kinaugnen”, en kopia av en gammal kinesisk keramikugn var nybyggd, var den så ovanlig att den visades i nyheterna på TV. När den öppnades och keramiken togs ut hade hundratals åskådare samlats. Det var Carl-Harry Stålhane och Kent Ericson som byggde den ute i Tofta i Lidköping och där stod den i många år och tjänade som attraktion och senare som en del i Formakademins undervisning.  Så småningom flyttades den tillsammans med skolan till Rörstrand och en tid hamnade den på dekis. Keramikern Börje Eriksson räddade den från att skrotas och den kom hem till hans verkstad i Väla väster om Lidköping. Där bränner man keramik i den flera gånger om året av intresserade keramiker. 

Vernissagen som följer efter bildvisningen är på keramikerna Börje Eriksson, Peter Skallström, Marika Beutler, Anna Bergström och Kerstin Håvemyrs keramik som nyligen plockats ut ur ugnen. Det är ett äventyr att elda ugnen och när man tar ut keramiken vet man inte vad som väntar, den flygande askan kan ge underbara glasyrer, eller helt enkelt ett misslyckande. 

Efter vernissagen följer Café med under hållning, musikframförande av Ulla Stern och Maria lugn.